Bunları biliyor musunuz?


Dondurulmuş sebze ve meyveler ile dondurulmuş patatesi yıkamadan kullanabilir miyim?

Feast sebze ve meyveler ile Feast Patates çeşitleri yıkanmadan kullanılabilir. Çünkü bu ürünler en hijyenik koşullarda, el değmeden otomatik makinalarda temizlenip, yıkanıp, ayıklanarak, hiçbir katkı maddesi konmadan dondurulduğu için, kullanılmadan önce tekrar yıkanmalarına gerek yoktur.

[Yukarı]


Taze sebzeler dondurulmuş sebze ve meyveden daha sağlıklı mıdır?
 

Yaş sebze evinize çoğu zaman 7-8 günde gelir ve bu sürede bozulmaya başlar. Dondurulmuş Feast Sebze, mevsiminde seçilip, toplandıktan hemen sonra çok kısa bir süre içinde dondurulur. Dondurulmuş Feast sebzeler, aldığınız pek çok yaş sebzeden çok daha tazedir.

Yaş sebze nakliye ve depolama sırasında besin değerini tüketmeye ve bozulmaya başlar; sebzenin vitamin değerleri azalır. Kısa süre içinde dondurulan Feast sebzelerin ise vitamin ve mineral değerleri tamdır. Feast Sebze, sürekli soğuk ortamda saklandığından vitaminlerini kaybetmez.

[Yukarı]


Dondurulmuş ürünleri paketlerini açtıktan sonra nasıl saklamalıyım?

Aldığınız ürünlerde paketini açtığınız sırada çözülme olduysa, ürünlerin tekrar buzluğa veya derin dondurucuya konmadan tüketilmesi gerekir. Paketler açıldıktan sonra pakette kalan ürünler, henüz çözülmedilerse tekrar buzluğa veya derin dondurucuya konabilir ve aynı saklama koşulları yine geçerli olur.

Feast’in çok özel bir poşetle size sunduğu dondurulmuş patates ve sebze çeşitleri ile mantı, özel fermuarı sayesinde dökülüp, dağılmadan, dilediğiniz kadar kullanım ve kalanı son kullanma tarihine kadar saklama imkânı sağlar. Ürünlerin hiç açılmamış gibi taptaze korunması için tek yapılması gereken, poşetin havasını aldıktan sonra fermuarı kapayıp, ürünü buzluğa koymaktır.

[Yukarı]


Dondurulmuş ürünleri çözüldükten sonra tekrar dondurabilir miyim?

Çözülmüş ürünleri tekrar dondurmanızı önermiyoruz. Çünkü; gıdalarda bulunan ve gıdaların bozulmasına ve çürümesine neden olan mikroorganizmaların faaliyetleri, IQF (Individual Quick Freezing – Bireysel Hızlı Dondurma) işlemi sonucunda durmaktadır. Ancak dondurulmuş gıdalar, ambalajları üzerinde önerilen süre ve soğukluk derecesinde tutulmadıkları takdirde, içlerinde bulunan mikroorganizmalar tekrar faaliyete geçmektedir. Bu nedenle çözüldükten sonra dondurulan ürünler besin değerlerini kaybeder.

[Yukarı]


Dondurulmuş ürünleri nasıl pişirmeliyim?

  • Dondurulmuş patates, sebze, meyve ve pizza çeşitleri ile sebzeli kroket dolaptan çıkarıldıktan sonra çözülmesi beklenmeden pişirilebilir.
  • Üçgen börek ve milföy pişirme öncesinde oda sıcaklığına gelinceye kadar bekletildikten sonra pişirilmelidir.
  • Sigara böreklerini 30 dakika beklettikten sonra fritözde pişiriniz
  • Soğan halkaların çözülmesini beklemeden fritözde pişiriniz.
  • Kayseri mantısını salçalı ve tereyağlı kaynamış suda direk haşlayınız.

[Yukarı]


BRC ne demektir?

İngilizce“British Retail Consortium” kelimelerinin baş harflerinden oluşan BRC, bir kalite belgelendirme sistemidir. Avrupa’da özellikle Britanya Adası’nda, perakende pazarda satışa sunulan ürünler için sahip olunması gereken, yasal zorunluluk çerçevesinde olan bir kalite sertifikasıdır. İngiltere’ye ihracatı gerçekleştirilen ürünlerimizin bir kısmı perakende kanalında da satıldığı için Özgörkey Gıda, BRC sertifikasına sahiptir.

[Yukarı]


Diyet yaparken dondurulmuş gıdaları tüketebilir miyim?

Kesinlikle evet. Diyet süresinde tüketilen besinler için zengin seçenekler Feast’in tamamen katkısız ve doğal olan sebze çeşitleri arasında mevcuttur. Ayrıca her Feast ürününün üzerinde besin değerleri ve kalori miktarları yazılı olduğu için, Feast ürünleri bilinçli ve sağlığını düşünen tüketiciye kalori hesabı yapma imkânı sağlamaktadır.

[Yukarı]


Dondurulmuş gıdaları nasıl saklamalıyım?

Dondurulmuş gıdanın çözülmemesi için satın alındıktan sonra kısa süre içinde uygun koşullarda muhafaza edilmesi gerekmektedir.

Marketten almış olduğunuz Feast ürününüzün;
Buzdolabında (+4° C) 1 gün
Buzlukta (-6° C) 1 hafta
Derin dondurucuda (-18° C) son kullanma tarihine kadar

saklayabilirsiniz. Kullanım sırasında, sadece kullanılması planlanan miktarın poşetten çıkarılması ve geri kalan bölümün hemen derin dondurucuya konması gerekmektedir.

Çözülen ürünün bir daha dondurulmaması, ürünün bozulmaması için büyük önem taşımaktadır.

 [Yukarı]


Dondurulmuş Ürünleri Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
;

-Market alışverişi genellikle 20-30 dakika sürer. Bu sürede sepetinize en başta giren donmuş gıdalar çözülmeye başlar. Feast, dondurulmuş ürününüzü tüm alışverişiniz tamamladıktan sonra en son almanızı öneriyor. Böylece Feast ürünleri eve vardığınızda çözülmeyerek tazeliklerini koruyacak. Derin dondurucunuzda son kullanma tarihine kadar saklanabilecek.

-Satın aldığınız dondurulmuş ürünleri çözülmeden en kısa sürede derin dondurucunuza koyarak saklayın.

-Ürünün çözülerek, tekrar donduğunun bir göstergesi olan karlı veya buzlu ürünleri satın almayın.

-Dondurulmuş gıdaları satın alırken ürünün tamamen donmuş olduğundan emin olun.

 [Yukarı]


Dondurulmuş gıdalarda koruyucu olarak tuz veya başka katkı maddesi bulunuyor mu?


Normal şartlarda mikroorganizmalar tarafından sebze ve meyvelerin içerisinde bulunan besin kaynakları kullanılarak besinler bozulmaktadır. Ancak IQF (Individual Quick Freezing – Bireysel Hızlı Dondurma) işlemiyle, -18° C’ye düşen sıcaklık mikroorganizmaların gelişmesini ve üremesini önlediğinden, gıdaları hiçbir katkı maddesi kullanmadan dondurmak gıdaların içindeki bakteri faaliyetlerini durdurmaya yeterlidir. Bu nedenle Feast ürünlerinin üzerinde katkısız olduklarını gösteren ikonlar yerleştirilmiştir. Ancak unlu mamuller ve kaplamalı ürünlerde ürüne tat vermek amacı ile tuz kullanılmaktadır.

[Yukarı]


Dondurulmuş patates nasıl kızartılır?

Dondurulmuş patatesleri tavada veya fritözde kızartarak servis yapabilirsiniz. Ayrıca fırında pişirme seçeneği de bulunmaktadır.

Dondurulmuş patatesleri;

  • Sıvı yağ kullanılarak tavada 180 °C yağda 3–4 dakika “altın sarısı” renk alıncaya dek kızartınız.
  • Fritözde 6 ölçek yağda 1 ölçek patates kızartılması tavsiye edilir.
  • Fırında tercih edilirse, önceden ısıtılmış 240 °C fırında 15–20 dakika pişiriniz.

[Yukarı]


Dondurulmuş patatesten yapılan patates kızartması mı yoksa evde hazırlanıp kızartılan patates kızartması mı daha yağlıdır?

Derin dondurulmuş patatesin pişirme sırasında çektiği yağ oranı ortalama % 8–10 iken taze olarak kızartılan patatesin çektiği yağ oranı ortalama % 14–16’ dır. Buna göre hem sağlık hem de maliyet yönünden dondurulmuş patates daha avantajlıdır.

[Yukarı]


Evde dondurulan sebze, meyve ve patatesler ile hazır derin dondurulmuş sebze, meyve ve patatesler arasında ne fark vardır?

Hasatı gerçekleştirilen sebze ve meyveler Feast tesislerine hemen ulaşmakta ve çok kısa bir süre içinde işlenmektedir. Evlerde tüketilmek veya dondurulmak üzere pazardan veya manavdan satın alınan ürünler ise; hasat edildikten sonra, önce meyve – sebze hallerine, oradan da satış noktalarına sevk edilmektedir. Sonuç olarak bu ürünlerin evlerimize gelişi çoğu zaman 7–8 günü bulmakta ve ürünler hasat anındaki besin değerlerini kaybetmektedir.

Diğer yandan, dondurulmuş ürünleri Feast kalitesinde evde hazırlamak mümkün değildir. Çünkü bu iş için sadece evdeki derin dondurucu yeterli değildir. Özellikle sebze üretiminde yapılan ön haşlama işlemi, gerek mikrobiyal açıdan, gerekse homojen ve sağlıklı dondurma açısından zorunludur. Sadece Özgörkey’in modern tesislerinde üretilen Feast ürünlerinde haşlama buharla yapılmakta, böylece besin elementlerinin haşlama esnasında suya karışması önlenmekte, ideal bir renk ve yapı oluşturulmaktadır. Haşlama su içinde yapıldığında yukarıda saydığımız nitelikler oluşmamakta, besin kayıpları olmaktadır.

Dondurulmuş patateste ise haşlamaya ek olarak kurutma ve ön kızartma işlemleri de uygulanmaktadır. Böylece dondurulmuş patatesten yapılan kızartmanın yağ çekme oranı azalmakta ve tüketicinin patatesi kızartma süresi kısalmaktadır.

IQF (Individual Quick Freezing – Bireysel Hızlı Dondurma) işleminde, ürünler “tek tek” ve 10 dakika gibi kısa bir sürede, doğal yapılarına zarar verilmeden dondurulmaktadır. Ev tipi derin dondurucularda ürünlerin “tek tek” ve çok kısa sürede dondurulmaları mümkün değildir. Uzun sürede dondurulan ürünün besin değerlerinde azalmalar meydana gelirken, mikrobiyolojik bozulmalar da ortaya çıkmaktadır. Ayrıca, ev tipi derin dondurucular ürün dondurmak için değil, ürün saklamak için idealdir.

Tüm bu sebeplerden dolayı Özgörkey tesislerinde uygun ve hijyenik standartlarda işlenen Feast ürünleri, evde dondurulan ürünlere göre çok daha taze, sağlıklı ve ekonomiktir.

[Yukarı]


IQF (Individual Quick Freezing – Bireysel Hızlı Dondurma) işlemi ne demektir?

IQF, İngilizce sözcüklerin kısaltılmasından oluşan sektörel anlam taşıyan bir kısaltmadır. “Individual Quick Frozen – Bireysel Hızlı Dondurma” işlemine verilen isimdir. IQF tekniğiyle dondurulan Feast ürünleri, “tek tek” ve 10 dakika gibi kısa bir sürede, doğal yapılarına zarar verilmeden dondurulmaktadır. Dondurulmuş gıda teknolojisinde ileri bir sistem ve uygulama olan ve son teknolojik özellikleri taşıyan 5 adet IQF, Özgörkey tesislerinde kullanılmaktadır.

[Yukarı]


Pazarda satılan meyve, sebze ürünleri dondurulmuş gıda sektöründe işlenebilir mi?

Dondurulmuş gıda sektöründe işlenen hammaddelerin özel niteliklerinin olması gerekmektedir. Bu nitelikler;

  • Pestisit (kimyasal madde) kalıntısının olmaması,
  • Hormonsuz olması,
  • İşlenmeye uygun olması,
  • Doğal dengesinin bozulmaması için, prosese uygun dayanıklıkta özel cins tohumlar olması,
  • Tüketime uygun ürün yapılabilmesini sağlayacak, ürünlerin ekilmesi ve hasat edilmesidir.

[Yukarı]


Pestisit nedir?

Pestisit, böcek, fare ve benzeri hayvanlar, bazı bitkiler, yabancı otlar, mantarlar veya bakteri, virüs gibi zararlıları, önleyen, uzaklaştıran, yok eden, kimyasal bileşiklerdir.

[Yukarı]


Genetiksel Modifiye Edilmiş Organizma (GMO) nedir?

Benzer olmayan organizmalar arasından tek veya daha fazla geni izole edip, kesip, birleştirip ve aktarıp yeni gen kombinasyonları oluşturulmasıdır. Ör: Kutuplarda yaşayan bir tür balıktan elde edilen anti – freeze geni domates ve çileğe aktarılarak soğuğa daha dayanıklı domatesler ve çilekler geliştirilmektedir.

[Yukarı]


GMO’lu ürünler hakkında öngörülen riskler nelerdir?

1)Bu ürünlerin insan sağlığına doğrudan ya da dolaylı etkisi
2) Çevreye etkisi
3) Hayvan sağlığına etkisi
4) Gen kaçışı
5) Hedef dışı organizmalara etkisi
6) Özellikle koruma altına alınmış hayvan türleri üzerine etkisi
7) Topraktaki organizmalara etkisi
8) Yeraltı su kaynaklarına etkisi
9) Gelecekte yabancı otların, zararlı ve hastalık etmenlerinin GMO’lu organizmalara karşı bağımlılık sistemlerini geliştirmeleri

[Yukarı]


İyi Tarım Uygulamaları nedir?

Tarımsal faaliyetlerin çevreye ve doğaya en az zarar verecek şekilde yapılması, tüketicilere güvenilir ürünleri sunmak amacıyla getirilen minimum şartlardır.

Ekolojik ve biyolojik etkileşimlerin içinde yer alan çiftlik yönetim sistemleri, beslenme zincirleri, haşereler, yabancı otlar ve hastalıklar ile ilgili bir anlayış üzerine kurulmuş olup, doğal kaynakların sürdürülebilirliği ve iyileştirilebilirliği üzerine de yönelmektedir.

[Yukarı]


Konserve ile dondurulmuş ürünler arasındaki farklar nelerdir?

Dondurulmuş ürünlerde; taze meyve ve sebzeler mevsiminde toplanır ve IQF (Individual Quick Freezing – Bireysel Hızlı Dondurma) işlemi ile, besin yapısında, kalitesinde ve tadında meydana gelebilecek bozulmalara karşı hızla dondurulur. Dondurulmuş ürünlerin lezzeti ve besin değerleri taze ürünlerinkine yakındır.

Dondurulmuş ürünlerde koruyucu katkı maddesi kullanılmaz, kullanımı pratiktir ve istenilen miktarda kullanıldıktan sonra kalan kısmı tekrar kullanılabilir, yıkamadan kullanılır ve zaman tasarrufu sağlar.

Konserve ürünlerde ise ; gıdalar cam veya teneke kaplarda ısı uygulanarak dayanıklı hale getirilir. Konserveler uygun kalitedeki hammaddelerin bir takım ön işlemlerden geçirilerek cam kavanoz, teneke kutu gibi uygun ambalaj içine konarak hava almayacak şekilde kapatılarak ısıl işlem uygulanması ile elde edilir. Konserve gıdalar çok yüksek derecelerde sterilize edildiği için, besin değerinde azalma olur.

Konserve ürünler muhafaza edilirken çok yer tutmaz. Raf ömrü dondurulmuş ürünlere göre daha uzundur. Katkı maddeleri kullanılabilir. Konserve ürünler direkt tüketilmeye uygun olup, saklanmaları kolaydır.

[Yukarı]


Dondurulmuş sebze ve meyveler çocukların beslenmeleri için
uygun mudur?

Dondurulmuş sebze ve meyvelerde katkı maddesi ve kimyasallar kullanılmamaktadır. Ayrıca kontrollü tarım ile yetiştirilen ve mevsiminde toplanan sebze ve meyveler hormon içermemektedir; tarladan toplandıktan sonra çok kısa bir sürede dondurulduğu için, tazesinden daha tazedir. Bu nedenle yetişkinlerin beslenmeleri için uygun olan dondurulmuş sebze ve meyveler, çocukların beslenmeleri için de uygundur.

[Yukarı]


Neden Dondurulmuş Gıda Kullanmalıyız?

Geleceğin sektörü dondurulmuş gıdanın önemini özetlemek gerekirse;

  • Taze sebze ve meyveler hasat edildikten hemen sonra tüm besin değerlerinde minimum kayıpla, hijyenik şartlarda, ileri teknoloji kullanılarak dondurulduğu için tazesinden daha tazedir.
  • Kullanım rahatlığı ile ayıklama ve yıkama zahmetinden kurtarır.
  • Dondurulmuş ürünler dört mevsim sofralarınızdadır.
  • Dondurulmuş gıda satın alındığında pişirmeye hazır ürün için ödeme yapılır. Kısacası sap, kabuk ve çekirdek gibi kısımlara bedel ödenmemektedir.
  • Hasat, üretim ve dağıtım sırasında kontrol altına alınan hijyen standartları sayesinde, buzluktan – tencereye kısa bir yolculuk yapan “dondurulmuş gıda”da pişirme öncesi kontaminasyon olasılığı çok düşüktür.
  • Saklama koşullarının doğru uygulanmasıyla “dondurulmuş gıda” tazeliğini çok uzun süre korumaktadır.
  • Feast “dondurulmuş gıda” ambalajı üzerindeki faydalı etiket bilgileriyle her kesimden kullanıcının hayatını kolaylaştırdığı gibi, güvenli seçenekler sağlamaktadır.

Sonuç olarak para, zaman, enerji tasarrufu sağlayan, en iyi hammaddelerin seçilerek, en hijyenik koşullarda tüm besin değerleri, hiçbir katkı maddesi olmaksızın, saklanabilen “dondurulmuş gıda” modern çağımızın en pratik çözümü, çağdaş insanların seçimidir. Özgörkey, Feast markasıyla bu çağdaş çözümü Türk ev kadınlarının tüketimine sunmaktadır.

[Yukarı]

Neden Dondurulmus
tarifler
Patatesin Oykusu
Bezelyenin Oykusu
Feast Toplu Tuketim