Nereden çıktı bu Kinoa?
Nereden çıktı bu Kinoa?
Mayaların neden uzun ömürlü olduğunu merak edenlerin ve İnka uygarlığını yakından inceleyenlerin yeniden keşfettiği kinoa; aslen Latin Amerikalı’dır ve kendisi Güney Amerika’nın And Dağları bölgesinde yetişir.
Binlerce yıl önce yaşamış İnkalar’ın en önemli besin kaynağı olan kinoa, “kutsal” demeyelim ama insan yaşamı için çok kıymetli olduğundan “manevi değeri çok yüksek” bir tahılmış. Hatta öyle ki; ilk hasadı İnka imparatoru yaparmış. Gel zaman git zaman İnkalar, Mayalar bu dünyadan terk-i diyar eylemiş sonra yeni nesil insanoğlu düşünmüş; “bunca yıl nasıl bu kadar uzun yaşadılar da, bunca keşif yaptılar, hayat enerjisiyle dolup taştılar” diye. Tüm soruların cevabı hep aynı yere çıkmış; “kinoa”.

Kinoanın mucizevi özellikleri var. Bu özelliklerden en önemlisi; protein deposu olması. Neden en önemlisi çünkü kinoa, et, tavuk, süt, yoğurt gibi hayvansal ürünler kadar protein gücüne sahip tek tahıl. Veganlar, vejeteryanlar, spor yapanlar tarafından çokça tercih edilmesinin nedeni de bu. Ve çok önemli başka bir özelliği de; yaşlanmayı geciktiriyor olması. İşte mucizevi olan, tam da bu özelliği. Aslında mucizeden çok, mantıklı bir açıklaması var; kinoa oksit dismutaz enzimi içeriyor. Bu enzim, dokuların yenilenmesini sağlıyor, cildi yıpranmaya karşı koruyor.

O kadar anlattık, bir tarif vermeden bırakmayız.
Malzemeler
1 kâse FEAST ORGANİK PATATES
2 yemek kaşığı FEAST ORGANİK SOĞAN
1 su bardağı kinoa
2 su bardağı sıcak su
1 adet kabak
1 adet yumurta
2 dal maydanoz
2 dal dereotu
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı kişniş
Kızartmak için sıvı yağ
Feast’ten Pişirme ve Servis Önerisi
  • Kinoa tohumlarını bol suda yıkayıp süzdükten sonra tekrar üzerini örtecek kadar su koyup bir saat bu suda bekletin. Suyunu tekrar süzdükten sonra üzerine 2 su bardağı kaynar suyu ekleyip kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin. Daha sonra cam bir kaba alıp soğumaya bırakın.
  • Patatesleri 5 dakika haşlayıp püre haline getirdikten sonra soğan ve rendelenmiş kabak ile karıştırın.
  • Tuz, karabiber, kişniş ve ince kıyılmış yeşillikleri ekleyin. Son olarak kinoa ve yumurtayı ekleyip tüm malzemeyi iyice harmanlayın.
  • Teflon tavada yağınızı kızdırın, hazırladığınız köfte harcından bir yemek kaşığı alın ve kızgın yağa bırakın. Her iki tarafını da güzelce kızartıp kâğıt havlu üzerine alın. Hazırladığınız köfteleri yeşil salata ile servis edin.