Çok yönlü, pek ünlü meyve: Vişne
Çok yönlü, pek ünlü meyve: Vişne
Senenin trend rengi “vişne çürüğü” oluyor, tasarımcılar yıl boyu yarışıyor. Yaz yaklaşıyor, vişne desenli çantalar, tokalar, mobilyalar moda oluyor. Çehov’un Vişne Bahçeleri “perde” deyince, kapalı gişe oynuyor. Şiirlere konu oluyor, bir ressamın tablosuna anlam katıyor. Tatlılara giriyor, reçeli, hoşafı, likörü yapılıyor, dolmalarda şaşırtıyor, etin sosunda efsaneye dönüşüyor. Hâl böyle olunca, onu daha yakından tanımak, hikâyesini öğrenmek şart oluyor.

Pek çok kaynak, vişnenin anavatanını Hazar Denizi ve Kuzey Anadolu Dağları arasındaki bölge olarak gösteriyor. İran’ın kuzeyi ve Türkmenistan arasındaki bölgeden, Avrupa’ya yayıldığı söyleniyor.

Dört yaşında meyve vermeye başlayan vişne ağacı, 50 yıla kadar yaşayabiliyor. Meyve vermeden önce çiçeklendiği hali, insanı doğaya binlerce kez yeniden hayran bırakıyor. O nasıl bir güzellik!

Kalorisi çok az, A vitamini oldukça zengin. Eski insanlar biliyormuş işi; vişneyi her yemeğin içine katma âdetinin İran’dan başladığı sanılıyor ve etkisi Osmanlı’ya kadar geliyor. Osmanlı mutfağında vişne kebabı ve vişneli yaprak sarma, padişahlar tarafından inanılmaz bir talep görüyor. Et yemeğe çok düşkün kişiler için gut hastalığını önlemeye de yardımcı oluyor. Cildi nemlendiriyor, kansızlığı önlüyor.

“Meyve yemeğe katılır mı ayol!” diyenlere inat, yemek tariflerinde vişneye olan hayranlık çığ gibi büyüyor. Gelenekselleşmiş vişneli yaprak sarma tarifi de bizden olsun öyleyse… İyi ki varsın vişne!
Malzemeler
3 yemek kaşığı FEAST TATLI KÜP SOĞAN
1 kutu FEAST VİŞNE
1 su bardağı pilavlık pirinç
Yarım çay bardağı vişne suyu
1 yemek kaşığı çam fıstığı
1 çay bardağı zeytinyağı
Asma yaprağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz şeker
1/2 çay kaşığı karabiber
Sıcak su
Feast’ten Pişirme ve Servis Önerisi
  • Taze asma yaprağı kullanıyorsanız bol suda yıkayıp her iki tarafı da sararıncaya kadar haşlayıp süzün. Salamura yaprak kullanıyorsanız tuzunu almak için bol su ile yıkayıp 2-3 dakika haşlayın.
  • Kuru soğanı zeytinyağında kavurun, çam fıstığını ekleyip kavurmaya devam edin, renkleri değişmeye başlayınca ocaktan alın. Pirinçleri yıkayıp süzdükten sonra tencereye alın, vişne suyunu ilave edip kısık ateşte 5 dakika pişirin. Pirinç hazır olunca tüm malzemeyi bir araya getirip karıştırın.
  • Her bir asma yaprağının içine 1 tatlı kaşığı dolma harcı bir adet vişne koyarak dolmalarınızı sarın. Tencerenizin dibine asma yaprağı serip, sardığınız dolmaları dizin.
  • Sarmaların üzerine vişne koyup asma yaprağı ile örtün, üzerine zeytinyağı gezdirin. Ağırlık yapması için bir tabak kapatıp sarmaların kenarlarından görünecek kadar sıcak su ekleyip kısık ateşte 30 dakika pişirin.